Dacă uiți de unde ai plecat, îți amintește Facebook. #dinunaînalta

Photo 28-01-2017, 17 06 32

Primesc de curând o notificare de la Facebook cu o postare din 2012. O amintire cu studioul pe care l-am făcut în 2008 cu Alan și Kepa în subsolul casei. Aici îmi petreceam zilele și nopțile jucându-mă de-a muzica. Aici am făcut primele piese pe care am reușit să le fac auzite și văzute la TV ca independent, dar și primul HIT semnat și intrat pe radio.

La vremea aia nu știam nimic despre industrie. Primeam instrumentale de la oameni cu care m-am împrietenit pe net, scriam, făceam și pe inginerul de sunet, mixam, masterizam, făceam comunicate de presă, făceam pe P.R.-ul cu publicațiile, televiziuni, radiouri, case de discuri. Eram propria casă de discuri, practic. Majoritatea nu mă băgau în seamă, dar insistam cu fiecare piesă.

M-am mutat din subsol pentru că devenise insuportabil (din cauza umezelii, inundatiilor, mucegaiului… mai apoi am găsit și niște ciuperci dubioase în rigips 🍄 😁) și mi-am făcut un home studio în casă, pe balcon.
Acolo am scris și tras refrenul la al 2-lea HIT intrat pe radio („Domnișoare”), dar și majoritatea pieselor pe care le-am lansat deja.

De aici am început să văd care-i treaba prin industrie. Mergând prin alte studiouri, întâlnind alți oameni, alte vibe-uri și multe animale prădătoare și prăduitoare. Iar acum „m-am întors acasă” și mi-am făcut propriile studiouri în mansardă. Practic am luat-o la propriu de jos. :))

Anul ăsta este al 10-lea de când fac asta și vreau să lansez primul meu album reprezentativ. Deși îmi dau seama că România nu este un mediu favorabil albumelor și mă lupt cu mine pe tema asta de ceva timp.

Artiștii independenți nu prea își permit investiția mare, Casele de discuri nu se înghesuie să investească într-un album pentru că pentru ei este (cu adevarat) o investiție mult mai mare și mai riscantă decât să cumpere un HIT care produce mai mult din difuzari. Iar de partea cealaltă majoritatea oamenilor nu susțin financiar artistii pe care îi ascultă.

Să nu aveți impresia că artiștii pe care îi vedeți că se laudă cu vizualizarile de pe Youtube și print-screen-uri cum că sunt pe primele poziții la vânzări în iTunes, s-au îmbogățit. Intri în TOP10 iTunes cu 50-100-200 de vânzări. 😉 Și nici din Youtube nu se câștigă bine, pentru că CPM-ul României este foarte mic și pentru că lumea folosește AddBlock. Acum încasezi între 200 și 250$ pe milionul de views. Unii chiar sub 200$.
Mulți se zbat de la o lună la alta să își permită chiria și traiul. Unii mai prind și câte o reclamă, o campanie de Facebook, ceva. Dar din banii ăia se duc la intermediar/manager/impresar etc. între 30 și 50%. Unii dau și mai mult. Ca apoi să fie înjurați că s-au vândut. 😂

Am văzut din interior „industria” la care tânjesc mulți și nu-i ceea ce pare. 🙂 Mi-au dat-o prost multe experiențe, dar mi-am dat seama că nu pot renunța la ceea ce mă face fericit și că o fac pentru mine, în primul rând. Apoi pentru energia pe care o primesc înapoi de la oameni. Am realizat și că voi face asta toată viața și dacă nu fac bani din asta. Voi lansa piesele cu o poză/video făcute cu telefonul și le mixez eu ca la început, dacă e nevoie. Dar ar fi marfă să mi le permit și să fac și eu niște muzică mai pozitivă, că mă ceartă ascultătorii. :)) Ca peste tot, și artiștii au nevoie de bani ca să progreseze. Să facă niște videoclipuri memorabile, să plătească oamenii cu care lucrează, să pregătească niște producții pentru spectacole, să se îmbrace, să plătească facturi, chirii, microfoane, aparatură, să mănânce, pentru familiile lor etc. etc.

Real vorbind, succesul și calitatea unei piese nu țin de studio sau investiție, dar ai nevoie de toate astea ca să faci experiența cât mai memorabilă, în final tot pentru ascultători. Și nu înțeleg de ce nu înțeleg atât de mulți investiția în artiștii lor preferați și în calitatea pe care o vor primi apoi.

Și încă ceva! Văd des în newsfeed proiectul lui Florin Grozea cu „Secretele Industriei”. Un proiect interesant. Dar vreau să vă spun că singurul „secret” al „industriei” este că nu există niciun secret! Există talent, voință, muncă, pasiune, dedicare, dorința de autodepășire și perseverență.

„Secretele” din culisele mainstream-ului nu sunt cele mai motivaționale. Poveștile artiștilor care trec peste toate mizeriile și fac muzica din pasiune sunt adevărata motivație. Și tot povestile astea sunt mai interesante decât realizarile de la final.

Mă opresc aici acum, că aș putea povesti la nesfârșit. Mai povestim și cu altă ocazie. Întrebați-mă ce vreți să mai știți, în comentarii sau la urmatorul live de pe Facebook și vă spun tot ce vreți să aflați. 🙂

Ați fost pupați!  ❤✌️

P.S. Las și astea aici:

Photo 28-01-2017, 17 04 06

Balconul
Balconul
Am ajuns si la mansarda :)
Am ajuns si la mansarda 🙂
Chillax
Chillax
Future Destination. :)
Future Destination. 🙂

Posibil să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *